Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Meat the team: Wilco Spek

2 november 2023

Om te beginnen, kun je ons wat meer vertellen over jezelf en jouw rol binnen Iberdeli?

Ik ben Wilco Spek en ben verantwoordelijk voor de afdeling kwaliteit bij Iberdeli.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit? 

Mijn werkdagen zijn nooit hetzelfde. Sinds wij in 2020 zijn verhuisd naar Ridderkerk, hebben wij zo goed als alles in eigen beheer. Het proces is heel anders gaan lopen en de controle is van A tot Z in eigen handen. Dit zorgt iedere dag weer voor uitdagingen met her en der wat vereiste improvisatie. Wij werken nou eenmaal met natuurlijke producten en hierdoor blijven er variabelen. Naar mijn mening is dat het mooiste van het vak - iedere dag hetzelfde is namelijk niets voor mij. Samen uitdagingen oplossen en bezig zijn om onze processen continu te verbeteren, dat zijn wel de momenten waar mijn hart sneller van gaat kloppen!

Waar komt jouw passie voor vlees vandaan? 

Bij de basis! Tijdens mijn periode in het Amstel-Hotel (voormalig restaurant La Rive) heb ik van Robert Kranenborg geleerd wat kwaliteit doet met het eindproduct. In de jaren daarna heb ik deze kennis verder uitgebreid in andere restaurants waar ik heb gewerkt en tevens chef-kok ben geweest.

In mijn huidige rol bij Iberdeli, is dit uiteraard ook het uitgangspunt voor de producten die wij binnenhalen. Als de basis (lees: kwaliteit) van het vlees niet goed is, zal je dit ook terugzien in het eindproduct op het moment van uitserveren.  

Iberdeli staat bekend als leverancier van kwaliteitsvlees. Hoe waarborgen jullie deze kwaliteit?

Er zijn verschillende middelen te benoemen die ons helpen de kwaliteit te borgen. Denk hierbij aan het geïmplementeerde IFS handboek, microbiologie, het splinternieuwe pand, koelinstallaties, transport en zo kan ik nog wel even doorgaan. Echter, sensorisch testen blijft voor mij een van de belangrijkste factoren. Door de jaren heen hebben wij veel vlees mogen proeven en beoordelen en deze ervaring zetten wij dagelijks in om in te kunnen schatten of het vlees aan onze kwaliteitsstandaarden voldoet. 

Iberdeli heeft een tijd geleden haar IFS certificaten behaald. Kun je hier wat meer over vertellen?

In onze branche wordt het onderdeel ‘kwaliteit’ en de meetbaarheid hiervan steeds belangrijker. Vanuit onze klanten kregen wij dan ook steeds vaker de vraag of wij in het bezit waren van deze certificering ofwel de intentie hadden deze te behalen. Iberdeli deed het natuurlijk al goed, maar door middel van de IFS certificaten kun je dit ook hard maken en aantonen. 

We hebben dan ook alles in het werk gesteld om de certificaten binnen te halen en in maart van dit jaar is het ons gelukt. Wij hebben zowel IFS Logistics als IFS Broker behaald. Dit zijn GFSI erkende certificeringen en daarmee voldoet Iberdeli aan de hoogst gestelde norm. Hier stopt het echter niet, we zullen ons namelijk constant moeten blijven verbeteren om aan de norm te blijven voldoen. 

Tot slot, met welke collega zou je wel eens een week willen ruilen en waarom?

Iedereen vervult op zijn/haar eigen manier en op een ander vakgebied een mooie taak binnen Iberdeli. Soms zijn er raakvlakken, soms niet. Ik heb uiteraard wel gedachten bij andere taken binnen het bedrijf, maar een weekje ruilen hoeft van mij niet zo nodig.