Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Ibérico vleeswaren.

Het beroemde Ibérico varken staat bekend als het beste en meest smaakvolle varkensras ter wereld. De varkens zijn alleen te vinden op het Iberisch schiereiland, waar een unieke mix van factoren zorgt voor een rijke smaaksensatie die andere varkenssoorten simpelweg niet kunnen bieden. Naast de geliefde Ibérico ham kunt u bij Iberdeli terecht voor diverse andere specialiteiten van dit bijzondere ras.

Het Ibérico ras kan worden onderverdeeld in twee subsoorten: cebo en bellota. Cebo-varkens komen het meest voor, dit zijn de klassieke Ibérico varkens die binnen of buiten vrij moeten kunnen rondlopen. De varkens krijgen een dieet van diverse granen (waaronder maïs) en worden minimaal tien maanden oud, met een levend gewicht van minimaal 160 kilogram.

Om vervolgens de meest hoogwaardige kwalificatie, bellota, te verkrijgen, moeten de varkens minimaal vier maanden in de vrije natuur rondlopen en zich voeden met de typische eikels (bellota) die van Spaanse eikenbomen vallen. Dit gebeurt in de glooiende landschappen van Zuid-Spanje tijdens de Montanera (herfstperiode). De eikeltjes die de varkens eten geven een karakteristieke smaak aan het bellota-vlees.

Om de geliefde Ibérico ham te maken worden zowel de voor- als achterpoten van het varken gebruikt. De achterham is wat minder vet en intens van smaak, wat hem toegankelijker maakt. Tien dagen voordat het droogproces begint, worden de achterhammen en schouders in zeezout gelegd. Het droogproces zelf duurt minimaal 24 maanden bij cebo-hammen en minimaal 36 maanden bij bellota-hammen. Bij schouders van cebo-kwaliteit is dat 12 maanden en bij schouders van bellota-kwaliteit 18 maanden.

Iberdeli werkt al sinds 2006 samen met een van de meest vooraanstaande producenten van Ibérico varkensvlees: DeRaza, een bedrijf dat meer dan 25 jaar ervaring en expertise combineert met de modernste technologieën en productiefaciliteiten. Deze samenwerking is door de jaren heen alleen maar hechter geworden en vandaag de dag is Iberdeli de exclusieve distributeur van DeRaza producten in Noordwest-Europa.

Ibéricovarkens, vanwege het kenmerkende zwarte hoefje ook wel Pata Negra genoemd, komen enkel en alleen voor op het Iberisch schiereiland. Het ras wordt beschermd door Spaanse wet- en regelgeving. Deze bescherming geldt zowel voor de naam als voor het volledige productieproces, van geboorte tot slacht. Hiermee worden de zuiverheid van het ras, de kwaliteit van het vlees en het dierenwelzijn gewaarborgd.

Naast de bekende hammen en schouders biedt Iberdeli diverse soorten Ibérico worst, elk met een ander kruidenmengsel:

  • Lomo Ibérico: gedroogde ruglende met mediterrane kruiden.
  • Chorizo Ibérico: populaire Spaanse worst op basis van knoflook en rode paprikakruiden, die deze worst zijn herkenbare kleur geven.
  • Salchichon Ibérico: wat mildere worst met knoflook en peper, die veel wegheeft van salami.

Alle worsten hebben een droogperiode van minimaal drie maanden en zijn verkrijgbaar in cebo- en bellota-kwaliteit.